Προτάσεις για τον Δήμο Ξηρομέρου από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με το συνδυασμό "Μέτωπο Αλλαγής Ανάπτυξη Τώρα" και μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, κ. Κώστα Γεωργούλα.
ΑΣΤΑΚΟΣ 9/4/2011
Προς
Τον Δήμαρχο Ξηρομέρου
Κον Πυθαγόρα Σαμαρά
Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους
ΘΕΜΑ: Εισήγηση - Πρόταση για την ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου.
Κύριε Δήμαρχε,
Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής, που πρέπει να επιδιώκει ο Δήμος μας.
Τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (έλεγχος και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, προστασία του Περιβάλλοντος) τα οποία απασχολούν βεβαίως μαζί με το Δήμο και τα υπόλοιπα διαμερίσματα και συμφωνώ στην προώθησή τους.
Αναφέρομε εδώ μόνο στα ειδικότερα προβλήματα των τοπικών διαμερισμάτων που έχουν ως εξής:
Σε διάφορα μέρη του Δήμου υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων, όπου υπάρχουν πεταμένα χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, μπουκάλια, ρόδες, στρώματα, παιχνίδια πατάκια, τενεκέδες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία για το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ΄αυτόν είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Προτείνουμε να καθαριστούν οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι και να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν ριχτεί στις άκρες των δημοσίων δρόμων καθώς και στα ρέματα και στους αγροτικούς δρόμους. Τα σκουπίδια να συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Ν΄ αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και ασχήμιας και απολύμανση κάθε εβδομάδα.
Πρέπει να κατασκευασθούν τοιχία αντιστήριξης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοβίτσας σε δυο σημεία του κεντρικού δρόμου μέσα στο χωριό και συγκεκριμένα στα σημεία που ο δρόμος εφάπτεται με ιδιοκτησία Δημ. Κ. Μελεούνη και Κων. Β. Μούρκα. Να γίνει περιφερειακός δρόμος από τη Γύρα μέχρι το Νεκροταφείο. Να κατασκευαστεί δρόμος Χρυσοβίτσα- Αη Λιάς- Καραϊσκάκη. Να επισκευασθούν οι δρόμοι Χρυσοβίτσα- Βαλόστρατο και Χρυσοβίτσα- Αστακός και να καλυφθούν οι λακκούβες, που υπάρχουν και κάνουν πολύ πιθανή την πρόκληση ατυχημάτων. Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα με ενδείξεις για το που οδηγεί καθένας απ΄αυτούς. Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων κι οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Τέλος χρειάζεται συντήρηση και βελτίωση το αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου καθώς η περιοχή είναι αγροτική και πρέπει οι κάτοικοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους.
Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας υπέδειξε τη λήψη μιας σειράς μέτρων για να γίνει κατάλληλο το νερό των γεωτρήσεων.
Ακόμη πρέπει: α) να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των γεωτρήσεων, να ελέγχονται οι ώρες λειτουργίας της και τα κυβικά μέτρα νερού που αντλούνται ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσότητες νερού που όρισε ο ΙΓΜΕ, β) να γίνονται συχνές χημικές εξετάσεις του νερού από το ΙΓΜΕ στο Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και μικροβιολογικές εξετάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Υγιεινής Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας και ενημέρωση των κατοίκων. Μετά την κατασκευή του φράγματος των Αχυρών να προβλεφθεί ώστε να προμηθεύονται νερό οι κάτοικοι από τις πηγές των Αχυρών.
Για την περιοχή που ξεκινά από το χωριό Χρυσοβίτσα και φθάνει μέχρι τη Τσαπουρνιά είχαν ζητήσει και παλαιότερα οι κάτοικοι απ΄την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας να γίνει αναδασμός αλλά δεν προχώρησε. Μια νέα προσπάθεια σήμερα μπορεί ν΄αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα και να τα κάνει προσοδοφόρα, όπως είναι αυτά του κάμπου, Χρυσοβίτσας όπου έγινε αναδασμός και άρδευση και με τη ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος των Αχυρών να συμπεριληφθεί στις αρδεύσιμες απ΄αυτό εκτάσεις και η περιοχή του πάνω κάμπου της Χρυσοβίτσας, που δεν αρδεύεται. Επίσης το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερο το πρόβλημα της λειτουργίας του αντλιοστασίου στις πηγές του Αγίου Δημητρίου με κίνδυνο να σταματήσει η άρδευση και να καταστραφούν οι καλλιέργειες.
Ν΄αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους Συλλόγους για την πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων (ίδρυση Λαογραφικών Μουσείων, βιβλιοθήκων, αθλητισμός, ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τη νεολαίας κ.α). Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογαριασμό της έδρας του Δήμου, αλλά να στοχεύει και ν΄απλώνει την δραστηριότητά του σ΄όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην έδρα του (Αστακός), όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει ν΄αποκεντρώνονται σ΄όλα τα διαμερίσματα, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το καλοκαίρι με επιτυχία οι σύλλογοι αποδήμων στα δημοτικά διαμερίσματα, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης.
Η παιδικές χαρές , πρέπει να συντηρούνται τακτικά, να επισκευάζονται οι διάφορες ζημιές και να εμπλουτίζονται με νέα παιχνίδια.
Τα απομείναντα Δημοτικά Σχολεία αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Ειδικότερα χρειάζονται να υπάρξει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό (μπάλες, στρώματα γυμναστικής) .Ενίσχυση και καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου στα δημοτικά σχολεία .
Όπου χρειάζεται, να υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση στις κτιριακές υποδομές των σχολικών μας μονάδων.
Πρέπει τα σχολικά μας συγκροτήματα να είναι κέντρα γνώσης και ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο την φυσική αγωγή όλων των μαθητών.
Ενίσχυση και εμπλουτισμός με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό των δημοτικών βιβλιοθηκών και πρόσληψη με το απαραίτητο προσωπικό με σκοπό την λειτουργία τους .
Ο Νέος Δήμος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αγροτών πρέπει να δημιουργήσει στη περιοχή Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες για την διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (βιολογική γεωργία, μελισσοκομία). Να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η οποία είναι η κύρια απασχόληση των Δημοτών μας, με στήριξη στην εξασφάλιση βοσκοτόπων, κτηνοτροφών, σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινής ζώων, κτηνιατρικής υποστήριξης, τιμές γάλακτος, τιμές κρέατος κ.α.
Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα της ΟΝΕ για νέους. Ακόμη πρέπει να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι, ως σύγχρονο λιμάνι, και να γίνει κάποια επένδυση που να σέβεται το περιβάλλον και να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της περιοχής.
9. Ανάπλαση πλατείων και συντήρηση αυτών
Να γίνει ανάπλαση της πλατειών και τους χώρου ώστε οι πλατείες να είναι τόπος συναντήσεως των κατοίκων να γίνετε τακτικός καθαρισμός αυτών .
Τα γήπεδα, του Αστακού , Φυτειών , Παλαιομάνινας Παπαδάτων Κανδήλας, Μύτικα , Χρυσοβίστας , Σκουρτούς, Μαχαιράς, Μπαμπίνης Αγραμπέλου, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά απ΄τ΄αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Η χρηματοδότηση από τον Δήμο προς τις ομάδες οφείλει να είναι συστηματική για να μπορέσουν τα σωματεία να δώσουν μακροπρόθεσμες λύσεις στα νέα παιδιά και να προσφέρουν τις καλλίτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία.
Ο χώρος πολλών νεκροταφείων έχουν κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθούν. Επίσης μέσα στο νεκροταφεία πρέπει ν΄ανοιχτούν διάδρομοι ανάμεσα στα μνήματα, να γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια και να υπάρχει συχνή και μόνιμη καθαριότητα του χώρου.
Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στα Δημοτικά διαμερίσματα . Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα.
Τα αρχαία κάστρα των Κορόντων (Χρυσοβίτσα), Αστακού, Αρχαία Αλυζία (Κανδήλα) Φοιτιών, Δυριής (Σκουρτού) , Σαυρία (Παλαιομάνινα) πρέπει να ενταθούν σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθούν. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές, να κατασκευαστούν δρόμοι που θα οδηγούν πάνω στα κάστρα για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. Επίσης να επισκευασθούν και να συντηρηθούν – πριν είναι αργά- ορισμένα παλιά μνημεία των τοπικών διαμερισμάτων πηγάδια και στο τοπικό διαμέρισμα Χρυσοβίτσας η κούλια.
Για την προβολή της περιοχής να εκδοθεί τουριστικός οδηγός, όπως έπραξαν παλαιότερα άλλοι Δήμοι του νομού μας.
Να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης.
Να γίνει επέκταση του οικιστικού σχεδίου των χωριών ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν οικόπεδο και να κτίσουν σπιτάκι και κάποιοι ξενοδαρμένοι συνδημότες . Επίσης πρέπει να προστατευθεί η Δημοτική περιουσία από κάθε λογής προσπάθειες καταπάτησης.
Ο νέος Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για την μετακίνηση των δημοτών από το χωριά προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δρομολογείται για τα μπάνια, να διατηρείται σε αυτή τη γραμμή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όχι μόνο για 15ημέρες.
Ευρυζωνικό σύστημα τηλεπικοινωνιών ( ΙΝΤΕΡΝΕΤ κ.λ.π.)για όλα τα τοπικά διαμερίσματα .
Την δημιουργία ιστοσελίδας του ενιαίου Δήμου Ξηρομέρου και την συντήρηση των ιστοσελίδων του πρώην Δήμου Φυτειών και Αλυζίας .
Ενημέρωση των πολιτών με δελτία τύπου.
Να γίνει συντήρηση, επισκευή και αξιοποίηση των κοινοτικών καταστημάτων.
Οι υπηρεσίες του νέου Δήμου Ξηρομέρου οφείλουν να είναι στην υπηρεσία του Δημότη. Πρέπει οι μέχρι τώρα υπηρεσίες που διέθετε ο πρώην Δήμος Φυτειών, Αλυζίας εκτός μεμονομένων περιπτώσεων, να παραμείνουν στο Δημοτικό κατάστημα Φυτειών και Κανδήλας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας από Φυτείες, Παπαδάτου και τους οικισμούς Κουβαρά, Ρίβιο και Άγιο Στέφανο, και από Αλυζία Αρχοντοχώρι, Παναγούλα ,Βάρνακας, Μύτικας, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται μέχρι τον Αστακό για προσωπικές τους υποθέσεις.
Να γίνουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Επίσης να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους από την επαγγελματική υλοτομία. Τελειώνοντας θέλω να σας δηλώσω ότι είμαι στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.
Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό Μέτωπο Αλλαγής Ανάπτυξη Τώρα και μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου
Κώστας Γεωργούλας
ΑΣΤΑΚΟΣ 9/4/2011
Προς
Τον Δήμαρχο Ξηρομέρου
Κον Πυθαγόρα Σαμαρά
Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους
ΘΕΜΑ: Εισήγηση - Πρόταση για την ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου.
Κύριε Δήμαρχε,
Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής, που πρέπει να επιδιώκει ο Δήμος μας.
Τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (έλεγχος και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, προστασία του Περιβάλλοντος) τα οποία απασχολούν βεβαίως μαζί με το Δήμο και τα υπόλοιπα διαμερίσματα και συμφωνώ στην προώθησή τους.
Αναφέρομε εδώ μόνο στα ειδικότερα προβλήματα των τοπικών διαμερισμάτων που έχουν ως εξής:
1. Βελτίωση καθαριότητας
Σε διάφορα μέρη του Δήμου υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων, όπου υπάρχουν πεταμένα χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, μπουκάλια, ρόδες, στρώματα, παιχνίδια πατάκια, τενεκέδες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία για το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ΄αυτόν είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Προτείνουμε να καθαριστούν οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι και να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν ριχτεί στις άκρες των δημοσίων δρόμων καθώς και στα ρέματα και στους αγροτικούς δρόμους. Τα σκουπίδια να συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Ν΄ αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και ασχήμιας και απολύμανση κάθε εβδομάδα.
2. Δρόμοι
Πρέπει να κατασκευασθούν τοιχία αντιστήριξης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό διαμέρισμα Χρυσοβίτσας σε δυο σημεία του κεντρικού δρόμου μέσα στο χωριό και συγκεκριμένα στα σημεία που ο δρόμος εφάπτεται με ιδιοκτησία Δημ. Κ. Μελεούνη και Κων. Β. Μούρκα. Να γίνει περιφερειακός δρόμος από τη Γύρα μέχρι το Νεκροταφείο. Να κατασκευαστεί δρόμος Χρυσοβίτσα- Αη Λιάς- Καραϊσκάκη. Να επισκευασθούν οι δρόμοι Χρυσοβίτσα- Βαλόστρατο και Χρυσοβίτσα- Αστακός και να καλυφθούν οι λακκούβες, που υπάρχουν και κάνουν πολύ πιθανή την πρόκληση ατυχημάτων. Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα με ενδείξεις για το που οδηγεί καθένας απ΄αυτούς. Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων κι οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Τέλος χρειάζεται συντήρηση και βελτίωση το αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου καθώς η περιοχή είναι αγροτική και πρέπει οι κάτοικοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους.
3. Πόσιμο νερό
Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας υπέδειξε τη λήψη μιας σειράς μέτρων για να γίνει κατάλληλο το νερό των γεωτρήσεων.
Ακόμη πρέπει: α) να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των γεωτρήσεων, να ελέγχονται οι ώρες λειτουργίας της και τα κυβικά μέτρα νερού που αντλούνται ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσότητες νερού που όρισε ο ΙΓΜΕ, β) να γίνονται συχνές χημικές εξετάσεις του νερού από το ΙΓΜΕ στο Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και μικροβιολογικές εξετάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία Υγιεινής Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας και ενημέρωση των κατοίκων. Μετά την κατασκευή του φράγματος των Αχυρών να προβλεφθεί ώστε να προμηθεύονται νερό οι κάτοικοι από τις πηγές των Αχυρών.
4. Αναδασμός- Άρδευση
Για την περιοχή που ξεκινά από το χωριό Χρυσοβίτσα και φθάνει μέχρι τη Τσαπουρνιά είχαν ζητήσει και παλαιότερα οι κάτοικοι απ΄την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας να γίνει αναδασμός αλλά δεν προχώρησε. Μια νέα προσπάθεια σήμερα μπορεί ν΄αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα και να τα κάνει προσοδοφόρα, όπως είναι αυτά του κάμπου, Χρυσοβίτσας όπου έγινε αναδασμός και άρδευση και με τη ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος των Αχυρών να συμπεριληφθεί στις αρδεύσιμες απ΄αυτό εκτάσεις και η περιοχή του πάνω κάμπου της Χρυσοβίτσας, που δεν αρδεύεται. Επίσης το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερο το πρόβλημα της λειτουργίας του αντλιοστασίου στις πηγές του Αγίου Δημητρίου με κίνδυνο να σταματήσει η άρδευση και να καταστραφούν οι καλλιέργειες.
5. Πολιτισμός
Ν΄αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους Συλλόγους για την πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων (ίδρυση Λαογραφικών Μουσείων, βιβλιοθήκων, αθλητισμός, ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τη νεολαίας κ.α). Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογαριασμό της έδρας του Δήμου, αλλά να στοχεύει και ν΄απλώνει την δραστηριότητά του σ΄όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην έδρα του (Αστακός), όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει ν΄αποκεντρώνονται σ΄όλα τα διαμερίσματα, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το καλοκαίρι με επιτυχία οι σύλλογοι αποδήμων στα δημοτικά διαμερίσματα, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης.
6. Παιδική χαρές
Η παιδικές χαρές , πρέπει να συντηρούνται τακτικά, να επισκευάζονται οι διάφορες ζημιές και να εμπλουτίζονται με νέα παιχνίδια.
7. Δημοτικά Σχολεία
Τα απομείναντα Δημοτικά Σχολεία αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Ειδικότερα χρειάζονται να υπάρξει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό (μπάλες, στρώματα γυμναστικής) .Ενίσχυση και καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου στα δημοτικά σχολεία .
Όπου χρειάζεται, να υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση στις κτιριακές υποδομές των σχολικών μας μονάδων.
Πρέπει τα σχολικά μας συγκροτήματα να είναι κέντρα γνώσης και ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο την φυσική αγωγή όλων των μαθητών.
Ενίσχυση και εμπλουτισμός με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό των δημοτικών βιβλιοθηκών και πρόσληψη με το απαραίτητο προσωπικό με σκοπό την λειτουργία τους .
8. Εναλλακτικές καλλιέργειες- απασχόληση
Ο Νέος Δήμος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αγροτών πρέπει να δημιουργήσει στη περιοχή Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες για την διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (βιολογική γεωργία, μελισσοκομία). Να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η οποία είναι η κύρια απασχόληση των Δημοτών μας, με στήριξη στην εξασφάλιση βοσκοτόπων, κτηνοτροφών, σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινής ζώων, κτηνιατρικής υποστήριξης, τιμές γάλακτος, τιμές κρέατος κ.α.
Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα της ΟΝΕ για νέους. Ακόμη πρέπει να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι, ως σύγχρονο λιμάνι, και να γίνει κάποια επένδυση που να σέβεται το περιβάλλον και να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της περιοχής.
9. Ανάπλαση πλατείων και συντήρηση αυτών
Να γίνει ανάπλαση της πλατειών και τους χώρου ώστε οι πλατείες να είναι τόπος συναντήσεως των κατοίκων να γίνετε τακτικός καθαρισμός αυτών .
10. Αθλητισμός
Τα γήπεδα, του Αστακού , Φυτειών , Παλαιομάνινας Παπαδάτων Κανδήλας, Μύτικα , Χρυσοβίστας , Σκουρτούς, Μαχαιράς, Μπαμπίνης Αγραμπέλου, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά απ΄τ΄αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Η χρηματοδότηση από τον Δήμο προς τις ομάδες οφείλει να είναι συστηματική για να μπορέσουν τα σωματεία να δώσουν μακροπρόθεσμες λύσεις στα νέα παιδιά και να προσφέρουν τις καλλίτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία.
11. Τα Νεκροταφεία
Ο χώρος πολλών νεκροταφείων έχουν κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθούν. Επίσης μέσα στο νεκροταφεία πρέπει ν΄ανοιχτούν διάδρομοι ανάμεσα στα μνήματα, να γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια και να υπάρχει συχνή και μόνιμη καθαριότητα του χώρου.
12. Φωτισμός
Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στα Δημοτικά διαμερίσματα . Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα.
13. Ανάδειξη Αρχαιοτήτων
Τα αρχαία κάστρα των Κορόντων (Χρυσοβίτσα), Αστακού, Αρχαία Αλυζία (Κανδήλα) Φοιτιών, Δυριής (Σκουρτού) , Σαυρία (Παλαιομάνινα) πρέπει να ενταθούν σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθούν. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές, να κατασκευαστούν δρόμοι που θα οδηγούν πάνω στα κάστρα για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. Επίσης να επισκευασθούν και να συντηρηθούν – πριν είναι αργά- ορισμένα παλιά μνημεία των τοπικών διαμερισμάτων πηγάδια και στο τοπικό διαμέρισμα Χρυσοβίτσας η κούλια.
14. Τουρισμός
Για την προβολή της περιοχής να εκδοθεί τουριστικός οδηγός, όπως έπραξαν παλαιότερα άλλοι Δήμοι του νομού μας.
15. Μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς
Να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης.
16. Οικοπεδικά
Να γίνει επέκταση του οικιστικού σχεδίου των χωριών ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν οικόπεδο και να κτίσουν σπιτάκι και κάποιοι ξενοδαρμένοι συνδημότες . Επίσης πρέπει να προστατευθεί η Δημοτική περιουσία από κάθε λογής προσπάθειες καταπάτησης.
17. Συγκοινωνία
Ο νέος Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για την μετακίνηση των δημοτών από το χωριά προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δρομολογείται για τα μπάνια, να διατηρείται σε αυτή τη γραμμή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όχι μόνο για 15ημέρες.
18. Ευρυζωνικό Ιντερνέτ
Ευρυζωνικό σύστημα τηλεπικοινωνιών ( ΙΝΤΕΡΝΕΤ κ.λ.π.)για όλα τα τοπικά διαμερίσματα .
Την δημιουργία ιστοσελίδας του ενιαίου Δήμου Ξηρομέρου και την συντήρηση των ιστοσελίδων του πρώην Δήμου Φυτειών και Αλυζίας .
Ενημέρωση των πολιτών με δελτία τύπου.
19. Συντήρηση επισκευή κοινοτικών καταστημάτων
Να γίνει συντήρηση, επισκευή και αξιοποίηση των κοινοτικών καταστημάτων.
20. Υπηρεσίες για όφελος των πολιτών
Οι υπηρεσίες του νέου Δήμου Ξηρομέρου οφείλουν να είναι στην υπηρεσία του Δημότη. Πρέπει οι μέχρι τώρα υπηρεσίες που διέθετε ο πρώην Δήμος Φυτειών, Αλυζίας εκτός μεμονομένων περιπτώσεων, να παραμείνουν στο Δημοτικό κατάστημα Φυτειών και Κανδήλας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας από Φυτείες, Παπαδάτου και τους οικισμούς Κουβαρά, Ρίβιο και Άγιο Στέφανο, και από Αλυζία Αρχοντοχώρι, Παναγούλα ,Βάρνακας, Μύτικας, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται μέχρι τον Αστακό για προσωπικές τους υποθέσεις.
21. Περιβάλλον
Να γίνουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Επίσης να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους από την επαγγελματική υλοτομία. Τελειώνοντας θέλω να σας δηλώσω ότι είμαι στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.
Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό Μέτωπο Αλλαγής Ανάπτυξη Τώρα και μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου
Κώστας Γεωργούλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.